Je hebt het vast weleens gelezen: ‘’Gevaarlijke stoffen vrijgekomen door zeer grote brand’’. Sommige bedrijven in onze regio werken met chemische stoffen zoals LPG, ammoniak en chloor. Dat zijn gevaarlijke stoffen omdat ze giftig, brandbaar of explosief zijn. De stoffen worden vervoerd over de weg, het spoor, het water en door ondergrondse buizen. Als daarbij iets misgaat (bijvoorbeeld een ongeval of brand) kunnen mensen in de omgeving gevaar lopen. Wat je dan moet doen? Dat lees je hieronder.

Wat doet Veiligheidsregio Limburg-Noord bij een ongeval met een gevaarlijke stof?

Als veiligheidsregio doen we ons uiterste best om inwoners en het milieu te beschermen tegen de risico’s van gevaarlijke stoffen. In de Nederlandse wetgeving zijn daarom strenge veiligheidseisen voor opslag, gebruik en transport van gevaarlijke stoffen. Als veiligheidsregio spelen we een belangrijke rol in het opstellen en controleren van deze eisen.

In een situatie waarin gevaarlijke stoffen vrijkomen, word je gewaarschuwd door de sirene of via een NL-alert bericht. Als de sirene gaat, fungeert L1 radio als calamiteitenzender. 

Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen die we als veiligheidsregio treffen, kan er altijd iets misgaan. Wat je precies moet doen als gevaarlijke stoffen vrijkomen, hangt af van de soort stof.

Toch geldt over het algemeen het volgende advies:

  • Blijf binnen of ga naar binnen;
  • Sluit ramen en deuren;
  • Zet alle ventilatiesystemen uit;
  • Luister naar L1 radio, kijk op deze website en volg de instructies op.

Breng jezelf in elk geval zo snel mogelijk in veiligheid en help zo mogelijk de mensen in je omgeving. Je hoort via de veiligheidsregio en L1 wat er precies aan de hand is en wat je verder moet doen.

Mensen in gaspak bij treinwagon

Handige links