Tijdens de Week van het Geld is in Risk Factory Limburg-Noord het nieuwe scenario GeldHeld geopend. In dit interactieve scenario leren leerlingen van groep 8 bewuste keuzes te maken over geld en financiële risico’s beter in te schatten. De Risk Factory in Venlo is de eerste locatie in Nederland die dit scenario aanbiedt.

Impact op gezondheid
Voor sommige gezinnen is armoede een dagelijkse realiteit, terwijl anderen er nauwelijks bij stilstaan. Toch heeft 1 op de 3 jongeren in Limburg-Noord soms of vaak geldtekort, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd (GGD, 2023). Dit kan niet alleen invloed hebben op hun financiële situatie, maar ook op hun gezondheid. “Mensen met geldzorgen ervaren gemiddeld meer gezondheidsproblemen dan mensen zonder die zorgen”, vertelt Carolien Angevaren, Directeur Publieke Gezondheid bij Veiligheidsregio Limburg-Noord. “Zij kampen vaker met zowel lichamelijke als mentale klachten. Het is daarom belangrijk al op jonge leeftijd te leren hoe je verstandig met geld omgaat. Dit kan niet alleen financiële problemen voorkomen, maar ook het algemene welzijn van mensen verbeteren.”

Financiële doelen stellen
In GeldHeld worden leerlingen ondergedompeld in realistische geldzaken. Het is belangrijk dat leerlingen begrijpen dat ze financiële doelen kunnen stellen en dat ze - om het doel te bereiken - bewust keuzes kunnen maken over hoe ze met geld omgaan. Ze krijgen fictief geld en bepalen zelf een spaardoel. Vervolgens maken ze keuzes over uitgaven, leren ze omgaan met vaste lasten en worden ze geconfronteerd met verleidingen. Door uitdagende opdrachten en dilemma’s ontdekken de leerlingen hoe ze zelf de regie over hun geld kunnen houden. Leerlingen van basisschool De Verrekijker uit Ell mochten het scenario voor het eerst beleven. “Je moet goed nadenken, want je kunt je geld maar één keer uitgeven. Sommige spullen zien er leuk uit, maar als je weinig geld hebt, moet je je niet laten verleiden,” aldus een leerling.

Wethouder Boom Opent GeldHeld
De officiële opening van GeldHeld vond plaats tijdens de Week van het Geld, een landelijk initiatief van Wijzer in Geldzaken, dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van kinderen en jongeren. Wethouder Erwin Boom van gemeente Venlo verrichtte de opening, waarmee het project officieel van start ging. "Met deze samenwerking tussen gemeenten, GGD Limburg-Noord, Wijzer in Geldzaken en het onderwijs, geven we jongeren in onze regio niet alleen de kans om praktische financiële vaardigheden te leren, maar zorgen we ervoor dat ze sterker staan in de toekomst," aldus wethouder Boom. "Met onze gezamenlijke inzet zorgen we voor een toekomstbestendige en financieel weerbare generatie waarin iedereen gelijke kansen heeft."
Risk Factory Limburg-Noord
De Risk Factory in Venlo is een educatief belevingscentrum waar zowel leerlingen als senioren scenario’s ervaren op het gebied van gezondheid en veiligheid. Via realistische en interactieve scenario’s, zoals waterveiligheid, groepsdruk en eenzaamheid, ervaren ze (on)gezondheid en (on)veiligheid én leren ze hoe te handelen. Programmamanager Nick Boersma: “Het belang van het ontwikkelen van het scenario GeldHeld werd de afgelopen tijd steeds duidelijker, vooral vanwege de impact van financiële keuzes en omgaan met geld op allerlei gezondheids- en veiligheidsthema’s. Ik ben blij dat we samen met partners een prachtig scenario hebben gerealiseerd dat jaarlijks door duizenden groep 8-leerlingen te beleven is.”